De Loods is een inloophuis van de vzw Open Kring voor alle inwoners van Ardooie en Koolskamp die behoefte hebben aan een stek in de buurt waar ze terecht kunnen voor een babbeltje, ontmoeting, tijdsinvulling : de verdwenen buurtwinkel of het dorpscafé van vroeger, waar sociaal contact minstens even belangrijk was als de te halen boodschap of de zoveelste pint ...
De Loods is gelegen in een voormalige dokterswoning in de Kortrijksestraat 44 te Ardooie en is op alle weekdagen toegankelijk van 13u30 tot 17u00. Gesloten op weekends en feestdagen.

Symboliek.
De naam die we kozen voor deze voormalige dokterswoning deed reeds menigen de wenkbrauwen fronsen. Een woordje uitleg ...
Een loods is het best gekend in de betekenis van pakhuis of opslagplaats. Typisch is dat er mensen uit alle lagen van de bevolking passeren. Door het statige herenhuis 'De Loods' te dopen, wilden we beklemtonen dat het inloophuis zo laagdrempelig mogelijk wil zijn. Iedereen moet er zich welkom weten.

De Loods als Gids.
De term "loods" staat ook voor een gids die schepen doorheen onbekend, nauw, bedreigend vaarwater loodst tot de schipper weer op eigen kracht veilig verder kan. Het personeel en de vrijwilligers van De Loods willen een steun en gids zijn voor de mensen die het om één of andere reden moeilijk hebben. Iedereen vindt er een luisterend oor, de nodige informatie, ondersteuning en begeleiding zolang en zover als nodig. Professionelen en vrijwilligers geven de richting aan, gaan een stukje mee op weg, nemen indien nodig het roer even over tot de cliënt het weer zelf stevig in eigen handen heeft.