De Loods is een inloophuis van de vzw Open Kring voor alle inwoners van Ardooie en Koolskamp die behoefte hebben aan een stek in de buurt waar ze terecht kunnen voor een babbeltje, ontmoeting, tijdsinvulling : de verdwenen buurtwinkel of het dorpscafé van vroeger, waar sociaal contact minstens even belangrijk was als de te halen boodschap of de zoveelste pint ...
De Loods is gelegen in een voormalige dokterswoning in de Kortrijksestraat 44 te Ardooie en is op alle weekdagen toegankelijk van 13u30 tot 17u00. Gesloten op weekends en feestdagen.

Symboliek.
De naam die we kozen voor deze voormalige dokterswoning deed reeds menigen de wenkbrauwen fronsen. Een woordje uitleg ...
Een loods is het best gekend in de betekenis van pakhuis of opslagplaats. Typisch is dat er mensen uit alle lagen van de bevolking passeren. Door het statige herenhuis 'De Loods' te dopen, wilden we beklemtonen dat het inloophuis zo laagdrempelig mogelijk wil zijn. Iedereen moet er zich welkom weten.

De Loods als Gids.
De term "loods" staat ook voor een gids die schepen doorheen onbekend, nauw, bedreigend vaarwater loodst tot de schipper weer op eigen kracht veilig verder kan. Het personeel en de vrijwilligers van De Loods willen een steun en gids zijn voor de mensen die het om één of andere reden moeilijk hebben. Iedereen vindt er een luisterend oor, de nodige informatie, ondersteuning en begeleiding zolang en zover als nodig. Professionelen en vrijwilligers geven de richting aan, gaan een stukje mee op weg, nemen indien nodig het roer even over tot de cliënt het weer zelf stevig in eigen handen heeft.

Begin september 2011 werd het belpunt 't Klapke boven de doopvont gehouden in nauwe samenwerking met de Seniorenadviesraad (SAR).
Elke woensdagvoormiddag worden thuiswonende mensen opgebeld vanuit Inloophuis De Loods.
Een enthousiast team van vrijwilligers biedt chronisch zieken, eenzame ouderen en mensen in een rouwproces een luisterend oor en poogt via een aangename babbel afleiding, affectie en levenskracht te brengen. De gesprekken verlopen uiteraard discreet en met respect voor de privacy. Kent u iemand die weinig sociaal contact heeft of behoefte aan af en toe een deugddoende babbel of wilt u graag zelf meewerken als vrijwilliger, aarzel dan niet en neem vrijblijvend contact op.

Een belangrijke doelstelling van het Inloophuis De Loods is bij te dragen tot een zorgzame samenleving. Dit is enkel haalbaar mits de inzet van vrijwilligers. In Ardooie en Koolskamp zetten zich al heel wat mensen op vrijwillige basis in voor het woonzorgcentrum, verenigingen, scholen, buurt- en parochiewerking, ... Toch ontmoeten we af en toe mensen die zich willen engageren maar nog niet werden uitgenodigd of die nog geen passende taak hebben gevonden. Anderzijds merken we in het contact met onze cliënten noden waartoe vrijwilligers absoluut een zinvolle bijdrage kunnen leveren. Het lijkt ons een uitdagende oefening om vraag en aanbod op mekaar af te stemmen en kandidaat vrijwilligers toe te leiden naar passend vrijwilligerswerk.
In De Loods vonden we een plaats van waaruit de vrijwilligerswerking gecoördineerd kan worden. Cliënten kunnen er terecht met vragen en noden. Vrijwilligers vinden er een uitvalsbasis waar ze elkaar kunnen ontmoeten en van waaruit ze aan de slag kunnen, zowel in De Loods als erbuiten. Intussen kunnen we rekenen op een enthousiast team van vrijwilligers die allemaal hun steentje bijdragen volgens eigen wens en kunnen. Dankzij onze vrijwilligers kunnen we bouwen aan een zorgzame samenleving. Zij dragen mee onze werking en wij dragen hen op handen. OPRECHT DANKUWEL !

Door het geleidelijk verliezen van de grip op de werkelijkheid en het eigen leven, ontstaan heel wat vragen, onzekerheid en verdriet bij de persoon met dementie zelf maar ook bij de mantelzorgers, familie en de hele context. Vroeg of laat ontstaat de nood aan mensen die begrijpen, ondersteunen, structuur brengen, de weg wijzen.De medewerkers van De Loods, professionelen én vrijwilligers, willen de gids zijn die mensen die met deze ziekte worden geconfronteerd, zo goed als mogelijk doorheen het dementeringsproces helpen loodsen via informatie, tips, ondersteuning thuis, een goed gesprek, vroegtijdige zorgplanning... In de bibliotheek van De Loods kunnen folders, boeken en DVD's rond alle aspecten van de ziekte geraadpleegd en ontleend worden.

In de openbare bibliotheek en in De Loods kunt u gratis een dementiekoffer ontlenen. Deze bevat folders, boeken, een stripverhaal en DVD over dementie, hoe omgaan met personen met dementie, juridische aspecten, nuttige adressen, ... Zo kunt u thuis rustig de informatie raadplegen die voor u nuttig is. Blijft u toch met vragen zitten ?  Neem dan gerust contact met ons op.

Inloophuis De Loods
Kortrijksestraat 44  -  8850 Ardooie
Telefoon : 0491 34 42 03
Email : Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.